2024-04-29

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Į Pranciškonų vienuolyno požemius kviečia XII-ieji Pož(i)eminiai skaitymai

Pernai vykę Klaipėdoje po „Žvejų rūmų“ scena, šįmet Pož(i)eminiai skaitymai grįžta į Vilnių. Tai tradicinis, nuo 2010 m. organizuojamas literatūros renginys, kasmet pristatantis ir skirtingų kartų poetus ir prozininkus, ir vis kitą požemių erdvę.

Gegužės 3 d., 18 val. skaitymai nukels į vieno seniausių sostinėje pastatų, kurio statybų pradžia siekia dar Gedimino laikus – Pranciškonų vienuolyno – rūsius.

Pasak ilgamečio renginio organizatoriaus, rašytojo ir literatūrologo Sauliaus Vasiliausko, kasmet stengiamasi pakviesti renginyje anksčiau nedalyvavusių rašytojų, taip pat nepamiršti ir jaunimo, kuriems šis renginys gali tapti puikia „apšilimo“ literatūriniame gyvenime, ryšio su auditorija užmezgimo vieta: „Šįmet renginyje debiutuos Paryžiuje gyvenanti jaunosios kartos prozininkė Ieva Vaitkevičiūtė. Neseniai pirmąsias poezijos knygas išleidę Marija Mažulė ir Tadas Zaronskis, pirmąją prozos knygą išleidęs Augminas Petronis čia taip pat paskaitys savo tekstų“, – teigia S. Vasiliauskas.

Iš ryškiausių, literatūros lauke puikiai atpažįstamų autorių šįmet skaitymuose dalyvaus poetas Tomas Venclova, prozą skaitys viena savitesnių lietuvių prozininkių – Jurga Tumasonytė. Pirmąsyk renginyje dalyvaus Vilniuje šiuo metu gyvenanti baltarusių poetė, žurnalistė Sabina Brilo ir Lietuvos lenkų kilmės rašytojas Bartoszas Połońskis, pernai išleidęs šnekamosios kalbos požiūriu turtingą, žaismingą romaną „Robčikas“. Skaitymuose taip pat dalyvaus žinomi poetai Vytautas Kaziela ir Greta Ambrazaitė, o vertėjas Vytas Dekšnys pasidalins aktualiais ukrainiečių poezijos vertimais. Renginio erdvės tūrį elektronine, eksperimentine muzika praplės Nikita Kiriuchinas.

Pož(i)eminius skaitymus organizuoja asociacija „Slinktys“, remia Vilniaus miesto savivaldybė.