2024-04-30

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Vaikų literatūros premija šiemet paskirta Justinui Žilinskui ir Eglei Baliutavičiūtei

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsteigta Vaikų literatūros premija šiemet bus įteikta rašytojui Justinui Žilinskui ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vyr. tyrėjai Eglei Baliutavičiūtei. Justino Žilinsko kūryba įvertinta už kūrybišką žvilgsnį į Lietuvos istoriją, mitologiją ir tautosaką šiuolaikinėje vaikų literatūroje. Eglei Baliutavičiūtei premija skiriama už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą. Premijos bus įteiktos balandžio 11 d. 15 val. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje (A. Volano g. 2, Vilnius).

Mykolo Romerio universiteto profesorius, teisininkas Justinas Žilinskas yra vienas produktyviausių lietuvių vaikų ir jaunimo literatūros autorių, sukūręs ir trilogiją apie Kauką Gugį. Pernai pasirodė paskutinė trilogijos dalis „Kaukas Gugis ir sielų akmuo“ („Aukso žuvys“, 2023). Justino Žilinsko kūryboje aiškiai išsiskiria dvi žanrinės linijos: maginė fantastika (fantasy) ir istorinė–pažintinė. Nuotykiai, fantazija, dinamiškas tekstas patrauklu maginės fantastikos žanro mėgėjams.

J. Žilinskas yra išleidęs 10 grožinės literatūros knygų, kurių dauguma skirtos vaikams ir jaunimui. Jis aktyvus visuomenininkas, dalyvaujantis ir skaitymo skatinimo akcijose. Pernai Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos surengtoje kampanijoje „Skaitymo ambasadorius“ vaikai jį išrinko pirmuoju ambasadoriumi. 

Eglės Baliutavičiūtės, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vyr. tyrėjos, gausią veiklą vaikų literatūros sklaidos srityje sudaro knygų vaikams recenzijos, straipsniai apie vaikų literatūrą, apžvalgos Lietuvos radijuje, mėnesio knygų dešimtukų pristatymai, konsultacijos, paskaitos vaikų literatūros klausimais, veikla įvairiausiose vaikų literatūros komisijose. Ji buvo viena iš idėjos rengti Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos trumpus leidinius bibliotekininkams, mokytojams ir visiems, kurie domisi vaikų literatūra bei skaitymo skatinimu, sumanytojų. Leidinių serija, pradėta 2022 m., išsiskiria trumpa forma, kompetentingų specialistų parengtu turiniu ir patrauklia išvaizda.

E. Baliutavičiūtė prisideda prie ankstyvojo skaitymo skatinimo projekto „Knygų startas“, skaito pranešimus apie ankstyvąjį skaitymą bibliotekininkams ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogams, konsultuoja tėvus ir kitus, besidominčius ankstyvuoju skaitymu, ji taip pat parengė metodinę medžiagą, kaip įrengti skaitymo kampelius ikimokyklinėse ugdymo įstaigose. E. Baliutavičiūtė kuria ir veda tinklalaidę, skirtą visiems, dirbantiems su vaikais, vaikų literatūra ir besidomintiems šia sritimi: bibliotekininkams, mokytojams, leidėjams, rašytojams, tėvams.

Ji taip pat yra Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus narė, administruoja „Facebook“ grupę „Vaikų literatūra“, kurioje visi norintieji gali kalbėtis apie vaikų literatūrą ir skaitymą, dalintis vaikų literatūros naujienomis.

Apie Vaikų literatūros premiją

Vaikų literatūros premiją yra įsteigusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Šia premija norima paskatinti, kad rastųsi daugiau kokybiškų kūrinių vaikams ir paaugliams, taip pat norima įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų, asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškas ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Premijos dydis – 100 BSI (bazinė socialinė išmoka).

Šios premijos laureatais yra tapę Kęstutis Kasparavičius, Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Violeta Palčinskaitė, Ignė Zarambaitė, dailininkė Zofija Vainilaitienė, Tomas Dirgėla ir daugelis kitų vaikų literatūros rašytojų, skaitymo skatintojų ir populiarintojų.