2024-04-29

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Bolonijos vaikų knygų mugė: įkvėpimo šaltinis ir apdovanojimų pjedestalas Lietuvos kūrėjams

Balandžio 8–11 dienomis Bolonijoje vyks 61-oji tarptautinė vaikų knygų mugė – svarbiausias pasaulio renginys, skirtas vaikų ir jaunimo literatūrai, leidybai ir knygų iliustracijos menui. Pasaulio leidybines ir kūrybines madas diktuojančiame renginyje Lietuvos kūrėjai bus matomi ir girdimi: iliustruotojų, autorių, leidyklų vardai skambės renginiuose, parodose, apdovanojimų ceremonijose.

Lietuvos prisistatymą Bolonijoje organizuoja Lietuvos kultūros institutas (LKI) ir Lietuvos leidėjų asociacija (LLA). Pasak LKI Programų ir projektų skyriaus vadovės Rūtos Nanartavičiūtės, Instituto tikslas mugėje yra pažindinti pasaulį su mūsų šalies literatūra ir knygų kūrėjais, organizuojant juos pristatančius renginius, kūrybines dirbtuves, pradedančių ir jau pripažintų menininkų dalyvavimą mugėje, taip pat susitikti su užsienio leidėjais ir partneriais siekiant naujų vertimų ir bendradarbiavimo galimybių. „Šiemet kaip niekad gausiai mūsų kūrėjai įvertinti prestižiniais apdovanojimais, įtraukti į parodas ir geriausiųjų sąrašus – tai yra Lietuvos knygų kūrėjų ir leidėjų pripažinimas aukščiausiu lygiu pasaulyje“, –  teigė R. Nanartavičiūtė.

Bolonijos knygų mugė kasmet sutraukia vaikų knygų kūrėjus: rašytojus, iliustruotojus, festivalių organizatorius ir leidėjus. Pasak Lietuvos stendą mugėje organizuojančios LLA vykdomosios direktorės Rūtos Elijošaitytės-Kaikarės, Lietuvos leidėjai nėra išimtis: „Jie ne tik domisi, kuo gyvena vaikų literatūra visame pasaulyje, bet ir patys turi ką parodyti ir pristatyti: Lietuvoje leidžiamos knygos vaikams yra pastebimos ne tik dėl to, kad jose dera pagavūs tekstai ir iliustracijos, bet ir dėl dėmesio knygos kokybei, spaudai. Šiemet Bolonijoje dalyvauja virš dvidešimties atstovų iš leidyklų „Alma littera“, „Aukso žuvys“, „Baltos lankos“, „Debesų ganyklos“, „Misteris Pinkmanas“, „Vaiga“, „700 eilučių“. Bene antra tiek leidyklų knygos bus pristatytos Lietuvos stende“, – teigė asociacijos vadovė.

Lietuvos kūrėjai – tarp geriausiųjų

Lietuvos iliustruotojų kūrinius Bolonijos vaikų knygų mugės lankytojai matys pagrindinėje, konkursinėje mugės parodoje: tarp 79 menininkų iš 31 šalies savo darbus pristatys net dvi mūsų šalies atstovės –  Inga Dagilė ir Kornelija Žalpytė. Atrankoje į šią parodą dalyvavo 3250 iliustruotojai iš 81 šalies. Nuo 1967 m. mugėje rengiamos parodos tikslas – naujausių iliustracijos tendencijų pristatymas. Po mugės paroda dvejus metus keliauja po pasaulio muziejus, galerijas ir bibliotekas.

Lietuvos knygų kūrėjai pirmą kartą įvertinti ir prestižiniuose mugės apdovanojimuose „BolognaRagazzi Awards“: iliustruotojos Linos Itagaki ir rašytojo Mariaus Marcinkevičiaus knyga „Mergaitė su šautuvu. Istorija apie mergaitę partizanę“ (išleista jų pačių įkurtoje leidykloje „Misteris Pinkmanas“) pelnė specialaus paminėjimo apdovanojimą komiksų kategorijoje. Konkurso žiuri akcentavo, kad knygoje gvildenamos temos, kurios yra aktualios šiuolaikinėje Europoje. Taip pat itin gyrė iliustruotojos ir rašytojo partnerystę, nepriekaištingai sujungusią pasakojimą ir vaizdus, kad būtų sukurtas kūrinys, kuris meistriškai laviruoja tarp knygos vaikams ir grafinio romano. 

Konkursas yra skirtas atkreipti dėmesį į pastaruoju metu išleistas gražiausias ir inovatyviausias paveikslėlių knygas, jame dalyvavo 3355 leidiniai iš 65 šalių.

Šią savaitę mugė paviešino dar vieną „BolognaRagazzi Awards“ žinią: tarptautinė komisija atrinko rašytojo Mariaus Marcinkevičiaus ir iliustruotojos Ievos Gvazdaitytės knygą „Ilgi eilėraščiai trumpiems“ (leidykla „Misteris Pinkmanas“) į „The Braw Amazing Bookshelf“ parodą, kurioje pristatomos 100 knygų iš 40 šalių.

Bolonijos knygų mugė – tramplinas pradedantiems

Jau tradiciškai Bolonijos vaikų knygų mugė tampa įkvėpimo šaltiniu ir tarptautinio prisistatymo platforma pradedantiems Lietuvos iliustruotojams – tokią galimybę šiemet turi Valentina Černiauskaitė. Valentina atsiliepė į LKI ir LLA kvietimą pradedantiems vaikų knygų kūrėjams, dar nepublikavusiems savo darbų arba išleidusiems ne daugiau nei tris knygas. Ją iš 18 paraiškas atsiuntusių kandidatų atrinko kompetentinga komisija – iliustruotojai Kęstutis Kasparavičius ir Ieva Babilaitė bei leidėja Sigita Pūkė.

Vilniaus dailės akademijos grafikos studijas baigusi jauna kūrėja šiuo metu dirba iliustracijos, knygų dizaino ir vizualaus meno lauke. „Apie šią mugę teko girdėti nuo pat pirmo kurso, ji yra be galo svarbi kiekvienam dirbančiam ar dirbančiai iliustracijos srityje. Gražus sutapimas, jog galimybė nuvykti į Boloniją atsirado vos išleidus savo pirmąją paveikslėlių knygą vaikams – kartu su Jurga Vile sukurtą „Šuo, kuris išeina naktį“ – todėl kelionė bus išties ypatinga“, – pasakojo Valentina. Bolonijoje ji ketina įsikvėpti, pamatyti, kuo gyvena iliustruotų knygų pasaulis, aplankyti mėgstamų leidėjų stendus, susipažinti su knygų kūrėjais, sudalyvauti portfolio peržiūrose ir dirbtuvėse, meistrystės pamokose, pasidomėti iliustruotomis knygomis suaugusiems – ši sritis menininkei taip pat yra aktuali.

V. Černiauskaitė aplankys ir tarptautinės paveikslėlių knygų leidėjų ir agentų platformos dPICTUS atrinktų 100 išskirtiniausių paveikslėlių knygų pasaulyje parodą, į kurią įtraukta jos iliustruota Jurgos Vilės knyga „Šuo, kuris išeina naktį“ (leidykla „700 eilučių“).

Kūrybos, edukacijos ir sklaidos erdvė

Lietuvos kultūros institutas  bendradarbiauja su knygų mugės organizatoriais kuruojamoje programoje „ The Illustrators Survival Corner“ (liet. – „Iliustruotojų išgyvenimo kampe“) – nuo 2017 m. mugėje veikiančioje iliustruotojų profesijai dedikuotoje erdvėje, kurioje organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, meistriškumo pamokos ir portfolio peržiūros. Balandžio 9 d. šioje erdvėje kūrybines dirbtuves „Aplink pasaulį“ pradedantiems knygų profesionalams  ves I. Dagilė.

Tą pačią dieną I. Dagilė kartu su Kornelija Žalpyte surengs ir kūrybines dirbtuves moksleiviams modernaus meno muziejuje MAMbo Bolonijos mieste, kurias Institutas organizuoja su Lietuvos kultūros atašė Italijoje.

Institutas mugės metu užsienio profesionalams pristatys naują vaikų ir jaunimo knygoms skirtą katalogą, parengtą su IBBY Lietuvos skyriumi, dalyvaus susitikimuose su užsienio leidėjais bei literatūros organizacijomis.

Lietuvos leidyba vaikams, iliustruotojų darbai tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje pristatomi nuo 1989-ųjų, 2011 m. mūsų šalis buvo mugės garbės viešnia. Dailininką ir rašytoją Kęstutį Kasparavičių mugė jau ne vienus metus vadina vienu svarbiausių mugės svečių, Bolonijoje savo kūrybą yra pristatę daugelis žymiausių bei pradedančių knygų kūrėjų iš Lietuvos, tarp jų Ieva Babilaitė, Monika Vaicenavičienė, Kotryna Zylė Inga Dagilė, Lina Itagaki, Aušra Kiudulaitė, Vilija Kvieskaitė, Simona Jurčiukonytė, Ula Rugevičiūtė Rugytė ir kiti o R. Jančiauskaitė sukūrė vizualinę 2020 m. mugės tapatybę.