2024-04-26

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Rašytojai kviečiami kūrybinių atostogų Molėtų krašte

Rašymas dažnai apibūdinamas kaip talento, įkvėpimo, ypatingo žvilgsnio ir kitų žydrosios paukštės vertų įvaizdžių laukas. Tačiau jau trečią kartą Molėtų viešosios bibliotekos organizuojama rašytojų rezidencijų programa gerokai papildo šią nuostatą: tai ir nuoseklumo, atidumo bei tinkamo pasiruošimo reikalaujantis procesas, kuriam įtakos gali turėti ir kūrėją supanti aplinka, žmonės, patiriami įspūdžiai.

Rašytojų rezidencijos, kurios šiemet Molėtų rajone vyks birželio ir rugpjūčio mėnesiais, suteikia galimybę kūrėjams savaitei pakeisti aplinką ir pasisemti kūrybinio įkvėpimo gyvenant Molėtų rajono apylinkėse. Kaip ir ankstesniais metais, reziduoti kviečiami įvairių žanrų rašytojai profesionalai. Ankstesnėse programose jau dalyvavo skaitytojams gerai žinomi kūrėjai: poetas Vladas Braziūnas, žurnalistė Živilė Kropaitė, poetas Juozas Žitkauskas, vaikų autorius Justinas Žilinskas, poetė Aušra Kaziliūnaitė, rašytoja Rugilė Audenienė ir kt. Kiekvienas iš rezidencijose dalyvavusių autorių kūrė savitą santykį su Molėtų kraštu ir jo bendruomene, skaitytojais. Be abejo, tokių kūrybinių atostogų metu autoriai taip pat atranda, patiria ir savo kūrybos procese pritaiko kažką naujo – tai, ko nepamatysi ir nepatirsi įprastoje, kasdienėje savo aplinkoje.

Tokios rezidencijos naudingos ne tik patiems rašytojams, tačiau ir Molėtų krašto bendruomenei – pastarieji gauna galimybę apsilankyti susitikimuose su reziduojančiais rašytojais bei domėtis jų kūrybiniu procesu. Autorius Justinas Žilinskas, pasikvietęs kolegą vaikų rašytoją Tomą Dirgėlą, tokį susitikimą netgi pavertė nuotaikingu koncertu, kuris susilaukė didžiulio pasisekimo ir vietos bendruomenėje, ir tarp Molėtuose viešėjusių vasarotojų.

„Tai labai sėkmingas tęstinis projektas, nešantis naudą Molėtų krašto ir, žinoma, pačių rašytojų bendruomenėms. Per skaitymus netradicinėse erdvėse, pavyzdžiui, kaimo turizmo sodybose, Lietuvos etnokosmologijos muziejuje, Labanoro regioninio parko vietovėse, netgi valtyse, rašytojų kūrybą atranda ir kaimo bendruomenės žmonės, mažėja atskirtis nuo mieste gyvenančiųjų. Programos metu užmezgėme ryšius tolimesniam bendradarbiavimui, taip suorganizuojame naujų knygų pristatymus, net pagal knygų siužetus sumanytas ekskursijas – nuoširdžiai smalsu, kaip vystosi rezidavusių rašytojų kūryba jau išvykus iš Molėtų“ – pasakoja Molėtų viešosios bibliotekos direktorė Nijolė Stančikienė.

Rašytojai, šią vasarą norintys dalyvauti rezidencijų programoje ir savaitei apsigyventi bei kurti Molėtų apylinkėse, paraiškas gali teikti iki gegužės 26 d. Paraiškos forma ir daugiau informacijos – Molėtų viešosios bibliotekos interneto svetainėje arba el. pašto adresu biblioteka@moletai.rvb.lt.

Rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“, kurią vykdo Molėtų r. sav. viešoji biblioteka, dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.