2024-04-24

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Du Anykščių žydų keliai per miestą



Vasaros viduryje Anykščiuose paženklinti žydų Gyvybės ir Mirties keliai: 7 mėlynos stotelės, primenančios žydų gyvenimo ir veiklos vietas, bei 7 geltonos stotelės, liudijančios Anykščių žydų bendruomenės sunaikinimą 1941-ųjų vasarą. Tai – A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus įgyvendinta meninė-informacinė idėja, skirta Anykščių žydų bendruomenės Holokausto 80-mečiui atminti.

Mėlynasis Gyvybės kelias prasideda sinagogų ir mokyklų kieme senamiestyje, pro atkurtąją Šaltupio gatvės sinagogą išlikusių žydų šeimų pastatų link į Vilniaus gatvę ir A. Baranausko aikštę, kur ir baigiasi buvusioje Turgaus (dabar – A. Baranausko) aikštėje.

Geltonasis Mirties kelias, prasidėjęs nuo išlikusios senosios sinagogos, nuves į miesto pakraščius: pro Anykštos tiltą iki buvusios žydų geto vietos Janydžiuose, paskui Liudiškių gatve pasieks Holokausto aukų kapus Liudiškių kalvos papėdėje ir senąsias žydų kapines.

Eidami pro šalį, stabtelkite ties viena iš septynių kiekvieno kelio stotelių, išgirsdami ten įrašytą retorinį klausimą ir apmąstydami tos vietos prasmingus paliudijimus apie miesto istoriją.

Atsigręždamas į Anykščiuose prieš 80 metų buvusius įvykius, Muziejus šią vasarą taip pat įrengė informacinį ženklą prie Holokausto aukų kapų Liudiškių kalvos papėdėje. Mobiliuoju telefonu pažadintas jame esantis kodas prabyla, įgarsindamas bent nedidelę dalį žinomų čia žuvusių ir palaidotų anykštėnų vardų. Balsus Holokausto aukoms prabilti ir prisistatyti paskolino visas būrys šiandien, po 80 metų, gyvenančių anykštėnų.

A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus inf. ir nuotr.