2024-04-19

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Lietuvoje – jaunųjų Sakartvelo poetų kūrybos antologija „Aidintys / ექო“

Įpusėjus vasarai, Lietuvos sostinėje Vilniuje įsikūrusi asociacija-leidykla „Slinktys“, vadovaujama Juozo Žitkausko, išleido jaunųjų Sakartvelo poetų kūrybos antologiją „Aidintys / ექო“, kurioje lietuvių skaitytojams pirmą kartą pristatyta net dešimt 1986–1995 m. gimusių ir Sakartvele jau gerai žinomų kūrėjų: Aleksas Čigvinadzė, Lija Likokeli, Beka Achalaja, Salomė Benidzė, Nika Lašchija, Ereklė Deisadzė, Giorgis Arabulis, Giorgis Čutlašvilis, Giorgis Šonija, Nini Eliašvili. Autoriai šiai rinktinei pasirinkti atsižvelgiant į 35 m. amžiaus ribą – taip tarptautiniu lygiu nusakomas jaunojo kūrėjo statusas. Antologijos leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba, projekto partneriai – Sakartvelo ambasada Lietuvos Respublikoje bei Sakartvelo technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centras.

Dvikalbės rinktinės pavadinimas „Aidintys“ pažymi, kad šių poetų balsai yra stiprūs – jie išraiškingai skamba ne tik kalnuotame Sakartvele, bet jau dabar nuaidi gerokai toliau už jo ribų: tiek kiekvienas atskirai, tiek ir visi bendrai – kaip savo šalies literatūroje jau įsitvirtinusi kūrėjų karta. Ši knyga prakalbina Lietuvai artimo, tačiau literatūriškai vis dar gana menkai pažįstamo Sakartvelo jaunuosius kūrėjus, pristatydama jų drąsius poetinius ieškojimus. Rinktinė lietuvių skaitytojams leis iš arčiau pažvelgti į šių autorių kartos poeziją, kurioje savitai reflektuojamos šalies kultūrinės bei socialinės realijos, kasdienybės pulsas, dabarties ženklai, prasmės klausimai.

Pažodinius eilėraščių vertimus į lietuvių kalbą atliko prof. Vido Kavaliausko vadovaujami Sakartvelo technikos universiteto Lietuvių kalbos ir kultūros centro studentai Sofija Tabatadzė ir Iraklis Dudauris, Tbilisio lituanistinės mokyklos vadovė Lidija Giorgobiani bei Vilniaus universiteto kartvelų kalbos dėstytojas Giorgis Kobachidzė, o meninius – šios antologijos iniciatoriai, Lietuvoje jau pasižymėję jaunieji poetai ir vertėjai Greta Ambrazaitė ir Dominykas Norkūnas.

Greta Ambrazaitė (g. 1993) Lietuvoje debiutavo 2018 m., kai Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido knygą „Trapūs daiktai“. Už knygą poetei paskirta Jaunojo jotvingio premija, knyga tapo „Metų poezijos knyga“, taip pat poetei įteikta Lietuvos kultūros ministerijos Jaunojo menininko premija. Be kartvelų kūrybos antologijos, G. Ambrazaitė iš ispanų kalbos yra išvertusi Julio Cortazaro, Jorge Luis Borges ir kitų rašytojų poezijos.

Dominykas Norkūnas (g. 1993) yra bene daugiausiai iš kitų kalbų verčiantis jaunosios kartos lietuvių poetas. Jis yra publikavęs vertimų iš anglų, vokiečių, olandų, latvių, rusų ir jidiš kalbų, išvertęs ne vieną knygą, taip pat teatrinių pjesių. Už autorinę poeziją apdovanotas mažąja Antano Miškinio premija, o už vertimus – prestižine Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos Dominyko Urbo premija bei festivalio „Poezijos pavasaris“ prizu. Autorinė debiutinė jo poezijos knyga pasirodys šių metų rudenį.

Beveik 200 psl. apimties dvikalbę antologiją redagavo vienas svarbiausių šiuolaikinių lietuvių poetų, Nacionalinės premijos laureatas Vladas Braziūnas, kalbos redaktoriai-korektoriai buvo profesoriai Vidas Kavaliauskas ir Mariam Madžgaladzė. Antologijos „Aidintys / ექო“ vertėjai už vertingus patarimus ir pagalbą taip pat dėkoja kartvelų poetui Šotai Jatašviliui.

Verta atkreipti dėmesį, kad užsienio poezijos rinktinės lietuvių kalba pasirodo palyginti retai, o jaunosios kartos poetų – dar rečiau. Įdomu, kad antologija „Aidintys“ yra pirmoji jaunųjų užsienio šalies poetų rinktinė, išleidžiama Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę. Atsižvelgiant į vietinį pasaulio kalbų populiarumą ir vertimų publikacijas – kiek simboliška, kad toji užsienio šalis yra ne anglakalbė, vokietakalbė ar ispanakalbė valstybė, netgi ne Lietuvai kaimyninės šalys, o būtent Sakartvelas.

Todėl šios antologijos pasirodymas yra svarbus įvykis, patvirtinantis glaudų dviejų šalių – Lietuvos ir Sakartvelo – bendravimą ir draugystę, puoselėjamą ir jaunosios kartos poetų. Pasirodžiusią antologiją „Aidintys / ექო“ 2021–2022 m. numatyta pristatyti ne tik Lietuvoje, bet ir Sakartvele, įvairiuose poezijos renginiuose skirtinguose miestuose.

Asociacijos „Slinktys“ inf.