2024-04-20

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Paskirta devynioliktoji Antano Miškinio literatūrinė premija

Dovilė Zelčiūtė (asmeninio albumo nuotr.)


Gegužės 11 d. posėdžiavusi Antano Miškinio literatūrinės premijos teikimo komisija nusprendė, kam šiemet bus įteikta premija. Premija skiriama už geriausią naują poezijos knygą, išleistą per praėjusius dvejus kalendorinius metus, kurioje atskleidžiama aukštaitiška dvasia, atspindinti Aukštaitijos regiono etninius motyvus, tradicijas ir istorinę atmintį.


Antano Miškinio literatūrinės premijos skyrimo komisijai vertinti buvo pateiktos trys kandidatūros: Dovilė Zelčiūtė, Tomas Taškauskas ir Audreolė Pažereckaitė-Pivorė. Vertinti buvo pateiktos šios poezijos knygos: Dovilės Zelčiūtės „Šokiai Vilniaus gatvėje“, Tomo Taškausko „Amžinybės mozaikos“, Audreolės Pažereckaitės-Pivorės „Atviras langas“.


Komisija vienbalsiai nusprendė, kad 2021 m. Antano Miškinio literatūrinė premija skiriama poetei Dovilei Zelčiūtei už poezijos knygą „Šokiai Vilniaus gatvėje“ (išleido leidykla „Kauko laiptai“, redaktorius Viktoras Rudžianskas). Dovilė Zelčiūtė – devynioliktoji Antano Miškinio literatūrinės premijos laureatė.


Kaip rašoma knygos „Šokiai Vilniaus gatvėje“ anotacijoje, šiame rinkinyje eilėraščių subjektė pasirodo esanti tvirto tikėjimo, gebanti be gražbyliavimo susitelkti į skausmingą, nepagražintą realybę, – artimojo ligą, mirimą ir mirtį, tačiau šios temos išgyvenamos be patoso ir egzaltacijos. Autorė atlieka savo pačios vaidmenį, nesidangstydama jokiomis kaukėmis, ir tai įtikina: poetinė kalba laisva, o kasdienybės ir buitinės detalės sklandžiai derinamos su krikščioniškomis frazėmis ir ženklais. „Šokiai Vilniaus gatvėje“ pasižymi tokia išpažinties pateikimo forma, kuri nė nekvepia sentimentalumu, o susitelkimas į skausmo fenomeną atveria naujas poetinės raiškos galimybes.


Antano Miškinio literatūrinė premija tradiciškai bus įteikta Juknėnuose, Antano ir Motiejaus Miškinių literatūrinėje-etnografinėje sodyboje, liepos 4 d.

atokiosstotys.lt inf.