2024-04-19

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Malonny’7: menas neužsidaro


„Malonny’7: menas neužsidaro“ – tokiu šūkiu rugpjūčio 17 d. prasidėjo tradicinis, jau septynerius metu vykstantis bei Marijampolės miesto vizitine kortele tapęs tarptautinis meno ir architektūros simpoziumas „Malonny“.


„Sulig kiekvienais metais susidomėjimas neblėsta, simpoziumo metu vykstantys performansai ir patys kūriniai išlaiko savo populiarumą, o tai rodo, kad tokie renginiai marijampoliečiams yra svarbūs, reikalingi ir kaip niekad laukiami. Ir šiais metais Marijampolės viešosios erdvės pasipildys dar penkiais naujais meno kūriniais, kurie ir vėl trauks visų dėmesį. Ne tik marijampoliečių, bet ir turistų bei miesto svečių. Džiugina ir tai, kad ilgametis simpoziumo globėjas ir idėjų generatorius Ray Bartus nestokoja originalių minčių, sugeba suburti talentingus užsienio ir Lietuvos menininkus, kurie kuria grožį mūsų mieste. Tik mūsų visų – sumanytojų, organizatorių, dalyvių, rėmėjų, – bendrų pastangų dėka gimsta tokie sėkmingi ir ilgamečiai projektai“, – jau septintus metus Marijampolėje vykstančiu meno ir architektūros simpoziumu džiaugiasi savivaldybės meras Povilas Isoda.


Šių metų simpoziumas tradiciškai prasideda sienų tapybos pleneru. Šiais metais bus tapomos 5 sienos įvairiose Marijampolės miesto erdvėse. Savo kūrinius Marijampolei dovanos vienas garsiausių lietuvių kilmės vizualaus meno kūrėjų, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, šiuo metu gyvenantis ir dirbantis Niujorke Žilvinas Kempinas, menininkė, rašytoja bei mokytoja iš Naujosios Meksikos – Judy Tuwaletstiwa, jau antrą kartą į Marijampolę sugrįžtantis menininkų duetas The Bubble Process ir „Malonny“ prezidentas, organizatorius ir dalyvis pats Ray Bartkus.


„Žinoma, situacija išskirtinė dėl pasaulyje siaučiančios pandemijos. Iš tikro nebūčiau nustebęs, jeigu „Malonny” šiais metais nebūtų įvykęs. Juk renginio pagrindas yra paremtas kūrėjų iš įvairių pasaulio šalių bendradarbiavimu. Džiaugiuosi, jog pavyko sukurti tarpinį variantą, kai kūrėjai iš JAV kurs darbus Marijampolėje nuotoliniu būdu su nepamainomai puikių Marijampolės savanorių pagalba. Kadangi menininkai prižiūrės savo kūrinių gimimą nuotoliniu būdu, ir tai, žinoma, yra labai specifinis procesas, kad ir dėl laiko skirtumo tarp JAV ir Lietuvos, visiems menininkams siūliau galvoti apie mažesnių formatų kūrinius. Įdomu tai, kad visi be išimties menininkai vis tiek kuria maksimalaus dydžio darbus, toks didelis jų pasitikėjimas Marijampolės savanoriais ir organizatorių komandos sugebėjimu išspręsti visas logistikos problemas“, – mintimis dalijasi „Malonny” prezidentas Ray Bartkus.


Prie gausaus užsienio menininkų būrio šiais metais jungiasi ir jaunoji marijampolietė Sofija Sadauskaitė, kurios kūrinys „Judgement“ buvo išrinktas nugalėtoju jau tradicija tapusiame „Malonny“ sienų tapybos konkurse. Sofija bus vienintelė menininkė, kuri savo piešinį ant sienos tapys pati. Visų kitų menininkų darbų perkėlimas ant sienos šiemet patikėtas daugiau nei 30 vietos menininkų bei savanorių, kurie su menininkais kasdien bendraus virtualiu būdu ir taip kartu įgyvendins šį kūrybinį procesą.


„Simpoziumo „Malonny“ vardas jau užsitarnavęs savo vietą marijampoliečių širdyse, todėl kaip ir kasmet sulaukėme didelio savanorių dėmesio, laisvos vietos registracijoje užsipildė vos per kelias dienas. Džiugu, kad savanoriauti šiame projekte dalyviai sugrįžta ir antrą, trečią, o kai kurie net 7 kartą. Taip pat turime nemažą būrį naujų savanorių, kurie savo jėgas išbandys pirmą kartą. Prie jaunimo šioje veikloje jungiasi ir vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių, o tai tik įrodo, kad menas ne tik neužsidaro, bet ir jungia skirtingas šalis, žemynus, laiko juostas bei kartas. Žinoma, šių metų „Malonny“ – iššūkis ne tik kūrėjams ir savanoriams, bet ir mums, nes atsakomybė už kokybišką piešinių perkėlimą dvigubai didesnė, bet neabejojame, kad stipriu komandiniu darbu pasieksime puikius rezultatus“, – teigia vieni iš meno ir architektūros simpoziumo „Malonny“ organizatorių „Visuomenės ir verslo plėtros instituto“ atstovai Vladas Polevičius ir Aistė Rutkauskienė.


Po savaitę trukusio sienų tapybos plenero visi marijampoliečiai ir miesto svečiai kviečiami į šventinę naujųjų kūrinių pristatymo ekskursiją „Nuo paveikslo… prie paveikslo“, kuri prasidės rugpjūčio 22 d. 14.00 val. Kačių kiemelyje. P. Butlerienės g. 4a, Marijampolė.


Na, o vieną paskutinių vasaros sekmadienių Marijampolės Poezijos parką užtvindys menas ir muzika. Visą savaitę trukusį tarptautinį meno ir architektūros simpoziumą „Malonny’7“ vainikuos išskirtinis muzikos performansas „Hydrated Metallics“ ir filmo „Šuns širdis“ peržiūra.

Organizatorių inf.