2024-04-27

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

„Šilutės sekretuose“ – istorijos atspindžiai


Šilutėje pristatytas išskirtinis Lietuvoje ir Europoje projektas „Šilutės sekretai“, kuris netradiciškai pasakoja miesto istoriją. „Šilutės sekretai“ – tai uždengti stiklu ir įmontuoti šaligatvyje unikalūs kambarėliai, kuriuose atkurtas gyvenimas, vykęs istoriniuose Šilutės namuose XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje. Į šį projektą įsitraukė ne tik miesto meno mokykla, kurioje, vadovaujami mokytojo Andriaus Sirtauto, užsiėmimus lankantys vaikai ir suaugusieji kūrė „sekretus“.  Jį kuriant prisidėjo visos Šilutės mokyklos. Iš viso sukurta 20 „sekretų“.

„Tai unikalus projektas, kuris atskleidžia Šilutės gyvenimą prieš šimtą metų pasitelkiant mažosios architektūros elementus. Idėja miesto istorija sudominti ir ją papasakoti pasitelkiant vaikystėje populiarų žaidimą kilo atsitiktinai. O įmontavus pirmąjį „sekretą“ kilusi nuostabos ir gerų emocijų banga socialiniuose tinkluose ir visuomenės reakcija parodė, kad pataikėme į dešimtuką“, – sako „Šilutės sekretų“ kūrybos vadovas, Šilutės meno mokyklos mokytojas Andrius Sirtautas.

„Sekretai“ suteikia progą pasmalsauti, ką savo namuose veikė sviestininkas, statybininkas, kaip atrodė dantų gydytojos kabinetas, kokių skanėstų buvo cukrainėje, koks gyvenimas virė siauruko ir autobusų stotyse ar karietų pašte.

„Sekretus“ galima apžiūrėti ir naktį, nes jie apšviesti iš vidaus, todėl tamsoje atrodo dar paslaptingiau.

Informaciją apie visus Lietuvininkų g. namus, prie kurių įrengti stiklu dengti kambarėliai, vaizduojantys miestiečių gyvenimą, galima rasti specialioje interneto svetainėje www.silutessekretai.lt.

„Šilutės sekretai“ – bendra Šilutės meno mokyklos, SBA bendrovės „Šilutės baldai“ ir Šilutės rajono savivaldybės iniciatyva. Pirmasis šių partnerių projektas „Šilutės siena“, kur ant 500 metrų tvoros sukurtas ilgiausias miesto metraštis su įamžintais svarbiausiais krašto įvykiais ir asmenybėmis, subūrė miesto bendruomenę ir paskatino ieškoti naujų idėjų, kaip netradiciškai atskleisti turtingą miesto istoriją.

Projekto iniciatorių inf.