2024-04-19

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Į Kybartų požemius kviečia IX „Pož(i)eminiai skaitymai: paribiai ir pasieniai“

Kybartų požemiai. (Organizatorių nuotr.)


Jau tradiciniais tapę, kasmet vis kitoje požemių erdvėje organizuojami literatūriniai skaitymai birželio 27-ąją kvies šiuolaikinės lietuvių literatūros kūrėjus ir skaitytojus į istorinę kelionę po Lietuvos pasienyje – Kybartuose – esančius požemius. Teigiama, kad šiuos po žeme nusidriekusius rūsius XIX a. antroje pusėje (ir vėl atrastus tik 2002-aisiais) statė prancūzų inžinieriai ir vokiečių darbininkai, o virš jų esanti geležinkelio stotis buvo labai svarbi anuometinės Rusijos imperijos logistikos vieta. Čia įrengtuose puošniuose rūmuose apsistodavo, o vėliau į Prūsiją vykdavo ir caro Nikolajaus II šeima.

Visgi bene didžiausi iki šiol išlikę požemiai Lietuvoje slepia mįsles – nėra vieningos nuomonės, kokia buvo jų paskirtis. Galbūt užgriuvusios ar užmūrytos vietos vedė į gretimus kaimus, gal net – kitapus pasienio, į anuometinę Prūsiją?

Įkvėpti šių klausimų, renginio organizatoriai dalyvius kvies svarstyti, kaip šiandienos pasaulyje suvokiame ribų (miesto / regiono / valstybės / kūrinio) sąvoką, ar literatūrą galime traktuoti kaip tarpininkę tarp skirtybių, stotį, kurioje susitinka skirtingos kultūros, prieštaringos nuomonės ir autentiškos asmeninės istorijos.

Skaitymuose dalyvaus rašytojai: Vaiva Grainytė, Narius Kairys, Jonas Kalinauskas, Titas Laucius, Lukas Miknevičius, Vidas Morkūnas, Daina Opolskaitė, Enrika Striogaitė, Rimas Užgiris, Tadas Zaronskis, Justina Žvirblytė; muzikinę atmosferą kurs smuikininkė, šiuolaikinės muzikos atlikėja Lora Kmieliauskaitė; parodą eksponuos menininkė Gabrielė Vingraitė.

Renginį organizuoja asociacija „Slinktys“ ir Kybartų bendruomenė, remia Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos ir registracija: pozieminiaiskaitymai2020@gmail.com

Organizatorių inf.