2024-04-19

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Stasio Jonausko atminimas įamžintas filme



2019 m., minint pirmąsias poeto Stasio Jonausko mirties metines, Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešoji biblioteka vykdė projektą „Tarptautiniai Stasio Jonausko skaitymai „Mirksnis, kai švietė dangus“, skirtą pagerbti S. Jonauską ir jo nuopelnus kalbai bei literatūrai.

„Akivaizdu, jog Stasio Jonausko kūryba, jo darbų lobynas – mums palikta ypatinga dovana. Poetas neabejotinai sukūrė savo unikalų poezijos pasaulį, kai kuriais savo eilėraščiais pralenkdamas poezijos madas ir tendencijas. Gal todėl taip nutiko, kad jų ir nesivaikė“, – sakė bibliotekos skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Birutė Sruogienė.

Šiuo projektu Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešoji biblioteka pirmoji pradėjo poeto atminimo įamžinimo darbus: buvo nutapytas S. Jonausko portretas, o Skuode surengti tarptautiniai S. Jonausko skaitymai, kurie, tikisi B. Sruogienė, taps tradiciniais.

Be visų kitų darbų, buvo sukurtas dokumentinis filmas „Jonauskiškumas. Gyvenime ir kūryboje“.

Valandos trukmės filme prisiminimais apie S. Jonauską ir mintimis apie jo kūrybą dalijasi Marijus Šidlauskas, Valentinas Sventickas, Juozas Šikšnelis, Vaclovas Vičius, Edmundas Untulis, Adolfas Strakšys, Juozas Vyšniauskas, Liudvikas Gadeikis, Dalia Zabitienė, kaimynai ir bičiuliai Birutė Savickienė ir Petras Savickas.

Filme skamba kanklių muzika ir S. Jonausko eilėraščių ištraukos. Filmą „Jonauskiškumas. Gyvenime ir kūryboje“ galite peržiūrėti paspaudę šią nuorodą https://www.youtube.com/watch?v=KMzVP4YvoFs.

Atokiosstotys.lt inf.