2024-04-24

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Apdovanoti geriausių 2019 m. vaikų ir paauglių knygų kūrėjai



Gegužės 31 d. paskelbti geriausi 2019 m. vaikų literatūros kūrėjai. Ceremonija vyko Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, ją transliavo naujienų portalas www.15min.lt.

Apdovanojimus Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga nuo 1993 m. teikia Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius.

Rašytojai, iliustruotojai, vertėjai apdovanoti septyniose kategorijose. Aštuntoji premija skirta už skaitymo skatinimo veiklą.

Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams atiteko Selemonui Paltanavičiui už knygą vaikams „Sniego žmogelių žiema“. Premija skirta už skaidrų ir skambantį žodį, atidų žvilgsnį į pasaulį, kuris bežiūrint tampa stebuklingas, ir tikros žiemos jausmą.

Premija už geriausią paveikslėlių knygą vaikams skirta Ievai Babilaitei už betekstę knygą „(Ne)vienas“. Premija skirta už drąsią meninę raišką ir unikalią autorinę techniką vaizdo pasakojime.

Domicėlės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą skirta Monikai Vaicenavičienei už knygos „Kas yra upė?“ (leidykla „Tikra knyga“) iliustracijas. Premija skirta už meniškai harmoningą knygos vaizdo ir teksto dermę, tradicijos ir modernumo simbiozę.

Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą skirta Dovilei Zavedskaitei už knygą vaikams „Lietus ir skafandras“. Premija skirta už žodžio žaismę ir švelnią ironiją, neformalias savęs ir pasaulio pažinimo pamokas, plastišką filosofinę mintį ir už atradimų kupiną kelionę.

Eugenijos Stravinskienės premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams skirta Alvydai Gaivenienei už Maja Lunde knygos „Sniego sesė“ vertimą iš norvegų kalbos. Premija skirta už kūrybišką ir išraiškingą paslapčių ir liūdesio kupinos istorijos vertimą, atskleidžiant jautrią kūrinio dvasią ir perteikiant jo daugiasluoksniškumą.

Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams skirta Urtei Liepuoniūtei už Siiri Enoranta knygos „Graudaragio užkalbėjimas“ vertimą iš suomių kalbos. Premija skirta už vaizdingą ir grakštų maginės fantastikos romano, kuriame keliamos aktualios ekologijos, lyčių ir galių pusiausvyros temos, vertimą, kūrybiškai, poetiškai sukurtus naujadarus.

Premija už geriausią metų negrožinę knygą skirta Monikai Vaicenavičienei už knygą vaikams „Kas yra upė?“. Premija skirta už informacinio teksto dermę su romantišku, filosofiniu pasakojimu, už meninį knygos patrauklumą, iliustracijų ir teksto vienovę.

Vinco Aurylos premija už vaikų literatūros tyrinėjimus, sklaidą ar skaitymo skatinimo veiklą skirta Sigutei Chlebinskaitei už aukštos kokybės tęstinę ir plačių užmojų iniciatyvą – kūrybinę studiją „Knygų šalis, aktualinančią knygos meną ir jos kūrėjus, knygos kultūrinę bei estetinę vertę tarp jaunųjų skaitytojų.

Atokiosstotys.lt inf.