2024-04-20

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Pasirodė Mindaugo Švėgždos eilėraščių rinkinys



Prieš pat Vilniaus knygų mugę leidykla „Kauko laiptai“ išleido Mindaugo Švėgždos eilėraščių knygą „Geltona ornamentika“.


Rinkinys pasižymi netikėtu reljefišku religijovaizdžiu, kultūrinių ir literatūrinių klodų slinktimi, liūdna ar kandžia egzistencijos plačiąja prasme ironija, susipinančiais su jau pavadinime nurodytu geltonos spalvos motyvu. Autorius interpretuoja biblinę simboliką ir ženklus, pateikia skaitytojui savitą estetinį požiūrį ir literatūrines variacijas pagal Henriką Radauską. Be to, „geltonų tamsybių“ paradoksai, ryškūs ir kontrastingi vaizdai įdėmiam skaitytojui leis dar sykį atrasti fatališkas geismo ir mirties galias.


Mindaugas Švėgžda (g. 1957) – poetas, dailininkas. Išleido keletą poezijos rinkinių, eilėraščių knygą vaikams, 2007 m. festivalyje „Tarp“ surengė parodą „Vizualiniai eilėraščiai – paveikslai“.


„Nepražuvęs dešiniajame Žemaitijos pakraštyje, atkakau į buvusios karalystės vidurį. Baigiau šį bei tą bei – gyvenimo seminarijos mėlynąjį (ne žydrąjį) kursą. Dabar bevaikis (kaip ir pridera) Jonavos poezijos klebonas, prižiūrimas bardiškos rūpintojėlės G., dar pedantiškai „maliavoju“ ir „abrozdėlius“. Ir – visai nesigėdydamas kaimynų – viltingai žvilgčioju tai Stokholmo, tai Paryžiaus link (!)“ – taip anksčiau save pristatęs yra M. Švėgžda.

Atokiosstotys.lt. inf.