2024-04-19

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Prasideda XI Baltijos šalių bibliotekininkų kongresas „Bibliotekų poveikis visuomenei“



atokiosstotys.lt inf.

Estijos bibliotekininkų asociacija (ELA) 2020 m. spalio 22 d. organizuoja XI Baltijos šalių bibliotekininkų kongresą „Bibliotekų poveikis visuomenei“.


Šių metų kongresas daugiausia dėmesio skiria šioms temoms: bibliotekos poveikis visuomenei, bendradarbiavimas, nacionalinės plėtros programos, bibliotekų naudojimo tendencijos, administracinės reformos poveikis bibliotekoms, naujoms paslaugoms ir kt.


2020 m. kongresas yra internetinis: bibliotekininkai iš Estijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos dalysis žiniomis per vaizdo pristatymus.


Kongrese dalyvaus ir Lietuvos regionų bibliotekininkai: Justė Jablonskienė – Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos kultūros projektų ir personalo vadovė, Gintautas Jazdauskas – Šiaulių Povilo Višinskio bibliotekos kultūros projektų vadovas, Toma Gergelienė – Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos abonementų skyriaus vedėja.


Baltijos šalių bibliotekininkų suvažiavimas, kurį organizuoja Baltijos šalių bibliotekininkai, yra ilgalaikiškiausia ir reguliariausia bendradarbiavimo forma, vykstanti kas penkerius metus. Iniciatyva kilo iš Latvijos kolegų ir pirmasis suvažiavimas įvyko 1930 m. Rygoje, po to 1935 m. Estijoje ir 1938 m. Lietuvoje.


Vėliau įvyko 56 metų priverstinė pertrauka, nes sovietmečiu buvo draudžiama bendra profesinių organizacijų veikla. Prieš 30 metų po nepriklausomybės atkūrimo Estijoje, taip pat Latvijoje ir Lietuvoje buvo atkurtos bibliotekininkų asociacijos, atkurta kongresų tradicija.


Istoriškai kongresas išaugo į pagrindinę tarpvalstybinio bendradarbiavimo tarp Baltijos šalių bibliotekininkų asociacijų formą. Tai vaidina svarbų vaidmenį keičiantis informacija regione.


1991 m. Rygoje vėl vyko 4-asis suvažiavimas. Nuo to laiko jis kas penkeri metai vyksta vis kitoje Baltijos šalyje.