2024-04-20

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Utenos rajone kuriamas siaubo filmas

Dianos Bakanaitės nuotraukos.



Šiomis dienomis Vyžuonose, Utenos rajone, juntamas neįprastas šurmulys – būsimojoje Lietuvos mažojoje kultūros sostinėje įkurta filmavimo aikštelė, kurioje vyksta meninio filmo kūrimo darbai. Čia filmuojama kino juosta – siaubo filmas „Aš ne viena“ (idėjos autorius ir prodiuseris Neivaldas Bikelis, scenarijaus autorė Gytautė Gineitytė).

Filme pasakojama apie keturis jaunuolius, ką tik baigusius mokyklą ir svajojančius apie studijas Vilniuje arba užsienyje. Pagrindinė filmo herojė turi psichologinių problemų – ją kamuoja susidvejinusios asmenybės sindromas.

„Per jos paveikslą stengiamės atskleisti psichologinius, emocinius išgyvenimus, kuriuos patiria probleminėje šeimoje augantis žmogus. Stengiamės parodyti atskirtį tarp jos ir kitų jaunų ir laimingų žmonių. Filme palikta daug erdvės interpretacijai, nesistengiama visko paaiškinti iki galo“, – pasakojo scenarijaus autorė G. Gineitytė.

Pagrindinį vaidmenį filme „Aš ne viena“ atlieka Rūta Daunoraitė. Ji nėra profesionali aktorė, tačiau, tikino filmo kūrėjai, turi daug potencialo ir puikiai tinka šiam vaidmeniui. Kitus vaidmenis kuria aktoriai Arnis Aleinikovas, Dominykas Vaitiekūnas ir Eva Smoriginaitė. Režisierė – Kristina Kunčinaitė, kilusi iš Vyžuonų, režisierius asistentas – Evaldas Leskauskas (taip pat ir vaidinantis filme), operatorius – Mykolas Alekna. Prie filmo kūrimo, džiaugėsi pašnekovai, prisideda ir savanoriai.

N. Bikelis ir G. Gineitytė pasakojo, kad planavo kurti trumpo metro filmą, tačiau pradėjus darbus ir įvertinus galimybes atsirado lūkesčių, jog filmas išaugs iki ilgametražio. Šiuo metu vietoje planuotų 20 minučių filmo trukmės jau artėjama prie 40-ies.

Paklausus, kodėl menininkai rinkosi siaubo žanrą, jie kalbėjo, kad Lietuvos kino industrijoje tai dar neužimta niša.

„Pavyzdžiui, Amerikoje kuriama daug kino filmų apie siaubo miestelius. Siaubas mūsų filme nėra išorinis, tai siaubas, kuris kyla iš pagrindinės veikėjos vidaus. Tai psichologinis, mistinis siaubas. Siaubas, kuris ateina per emocijas ir išgyvenimus“, – sakė N. Bikelis.

Kūrybinis N. Bikelio ir G. Gineitytės duetas susiformavo trumpametražių filmų kūrimo iššūkyje „Odisėja72“. N. Gineitytė – architektė iš Vilniaus. N. Bikelis studijuoja kūrybos ir pramogų industrijas. Anksčiau yra sukūręs trumpametražį 10-ies minučių trukmės filmą, „Odisėjoje72“ kartu su N. Gineityte sukūrė dviejų minučių trukmės filmą.

Pasidomėjus, kodėl šiam filmui pasirinktos Vyžuonos, N. Bikelis pasakojo, kad iš čia kilusi jo mama, čia gyvena močiutė, tad ir pats šiame krašte nesijaučia svetimas.

Filmo scenos kuriamos viename iš tuščių miestelio pastatų, šalia pelkės, ant tilto prie dvaro, mokykloje.

„Aš ne viena“ filmuojamas neturint jokio finansavimo. „Pagal galimybes mus parėmė „Yzigo“, „Alkante“, Elenos vairavimo mokykla, „Čipsadienis“, „AAmotors Utena“, restoranas „Food Stop“ (Užpalių g. 81, Utena), „Chazz Chips“, „E&G riešutėliai“, Kauno restoranas „Jachtklubas“, nekilnojamojo turto agentūra „Nekiltukas“. Bet pinigų mums dar labai trūksta. Ir kiekviena netgi nedidelė parama mums labai svarbi. Ypač trūksta lėšų filmavimo, garso, šviesos technikai“, – sakė N. Bikelis.

Filmo kūrėjai viliasi, kad jų darbu susidomės Lietuvos ir užsienio kino festivalių organizatoriai, didieji šalies kino centrai, ir žada, jog premjera 2021-aisiais įvyks Vyžuonose.

„Čia mus labai gražiai sutiko. Gimnazijos direktorius leido apsigyventi mokykloje, nuolat jaučiame ir seniūnės rūpestį bei palaikymą. Net kai vieno filmavimo metu sustabdėme pravažiuojantį Utenos policijos ekipažą ir paprašėme pagalbos, jie mielai sutiko padėti: kol baigėme filmuoti, reguliavo eismą toje gatvėje. Ir vietiniai žmonės ateina ir kalbina, kiti ir obuolių atneša. Vyžuoniškiai buvo ir statistais – vienas varosi dviratį, kitas žolę pjauna. Labai geras jausmas dirbti su tokia grupe. Norisi kažkaip atsidėkoti už pagalbą, todėl planuojame filmą visų pirma parodyti vyžuoniškiams“, – sakė menininkai.

Paremti filmo kūrėjus galima pervedant lėšas į VšĮ NB FILMAI sąskaitą LT327300010162388829. Paskirtis: PARAMA FILMUI.

atokiosstotys.lt inf.