2024-04-19

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Šilutėje pasakojama skaudi emigracijos istorija: pristatyta paroda „Saga apie Lietuvą“



Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje  pristatyta unikali žurnalistės, fotomenininkės  Lilijos Valatkienės paroda „Saga apie Lietuvą“, kurią sudaro fotografijos iš ciklo „Neparadinė Lietuva“ ir iš pusantro milijono sagų sukurta instaliacija, kurioje rasime keletą meninių objektų – septynias žodžio „Lietuva“ raides simbolizuojančius darbo drabužius, prie kurių kiekviena saga prisiūta rankomis, medaus korių principu sukurtą migracijos žemėlapį, rašytojos Žemaitės portretą ir sagų upę, kuri, kaip pasakojo menininkė, vis gilėja – parodos lankytojai atneša ir į ją beria sagas.

L. Valatkienė „Atokioms stotims“ pasakojo,kad pagrindinė projekto idėja buvo surinkti 1 mln. 350 tūkstančių sagų – tiek, kiek Lietuvos gyventojų per nepriklausomybės laikotarpį oficialiais duomenimis paliko gimtinę. Parodos autorė planavo tai padaryti per kelerius metus, tačiau tikslą pavyko pasiekti per pusmetį.

Kairėje – parodos autorė Lilija Valatkienė. / Publikacijoje panaudotos L. Valatkienės nuotraukos. /

„Menininkas nėra miegančioji gražuolė, kuri apsimeta, kad aplinkui nieko nevyksta. Matau, kas vyksta, matau, kiek metų tai vyksta, ir man tai atrodo labai skaudu: per nepriklausomybės metus praradome daug lietuvių. Todėl ir sugalvojau panagrinėti šią temą per vizualaus meno prizmę, – sakė menininkė paklausus, kaip išsirutuliojo parodos idėja. – Galima sakyti, kad parodoje panaudotos netradicinės meno jungtys: tai ir performansas, ir paroda, ir pasakojimas, ir edukacija. Nusprendžiau temą atskleisti per metaforą ir pasirinkau sagos ir sãgos metaforas.“

Pasak menininkės, vos žinia apie planuojamą rengti parodą apskriejo pasaulį, ją užplūdo siuntos su sagomis: jos keliavo iš Lietuvos, JAV, Kanados, Anglijos, Škotijos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos, Švedijos ir kitų šalių. Menininkė sakė, kad aktyviausiai sagas rinko Punsko, Plungės, Panevėžio, Kauno, Mažeikių, Radviliškio, Trakų ir Šilutės gyventojai. Mažeikiškiai atsiuntė siuntinį su daugiau nei 65 tūkstančiais sagų.

Tarp projektui padovanotų sagų yra ir trys muziejinės vertybės. Jas padovanojo JAV gyvenanti 106 metų Maironio dukterėčia, dramaturgė, vaikų rašytoja, visuomenės veikėja Danutė Lipčiūtė-Augienė. Tai  Šaulių sąjungos įkūrėjo Vlado Putvinskio dukros, moterų šaulių vadės Onos Putvinskaitės-Tercijonienės uniformos saga, lietuvybės puoselėtojo, kunigo prof. Stasio Ylos odinė palto saga ir pačios Danutės Lipčiūtės-Augienės vaikystės paltuko saga. Šias  sagas projekto autorė L. Valatkienė padovanojo Maironio lietuvių literatūros muziejui.

Paroda jau buvo pristatyta Vilniuje, Kaune ir Trakuose. Pasidomėjus apie tolesnį parodos likimą menininkė sakė norinti, kad paroda keliautų po Lietuvą, tačiau nežinia, kaip viskas susiklostys.

„Ši paroda sveria pusę tonos. Pervežti visus objektus yra sudėtinga ir brangu. Instaliuoti parodą irgi ganėtinai sudėtinga. Projektas neturi finansavimo. Pervežti parodą man padeda draugai arba iš savo lėšų samdau pervežimo kompaniją. Labai norėčiau, kad paroda keliautų po Lietuvą, bet nežinau, ar tai yra įgyvendinama. Turiu sumanymą, kaip tęsti projektą mažesniu formatu. Pasirodo, sagas galima labai įdomiai panaudoti juvelyrikoje. Galvoju, kad būtų galima suburti žmonių grupeles, pasikviesti profesionalų juvelyrą ir iš sagų sagų gaminti įvairius rankdarbius. Taip „Saga apie Lietuvą“ peraugtų į kitą dimensiją, bet vis tiek kalbėtų apie emigraciją. Kiekviena saga simbolizuoja žmogų, o paimti ją į rankas – tai savotiškas užkalbėjimas. Kai gamini iš sagų kažkokį rankdarbį ir galvoji apie emigravusį savo artimąjį, tai tarsi šauki jį sugrįžti“, – sakė L. Valatkienė ir išreiškė viltį, kad emigrantai pradės grįžti į Lietuvą.  

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje paroda veiks iki liepos 31 dienos.

atokiosstotys.lt inf.