2024-04-19

Atokios stotys

Kultūros ir meno svetainė

Bibliotekai – reikšmingas tarptautinis apdovanojimas

Utenos bibliotekos inovatyvi veikla gyventojų skaitmeninių kompetencijų ugdymo srityje įvertinta reikšmingu prizu – tarptautinio EIFL fondo (eifl.net) viešųjų bibliotekų inovacijų programa skyrė apdovanojimą ir 1500 USD prizą už šių įgūdžių ugdymo šeimos skaitmeninių veiklų centruose idėją ir jos įgyvendinimo programą.

Šeimos skaitmeninių veiklų centras mūsų bibliotekoje atidarytas ir jo edukacinė programa  pradėta vykdyti 2019 metų pradžioje įgyvendinus 2 metų trukmės  2014-2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Švietimui ir gerovei skirtų šeimos skaitmeninių veiklų centrų sukūrimas Rytų Aukštaitijoje ir Pietų Latgaloje”, kuriame kartu dirbo partneriai iš Zarasų, Daugpilio ir Preilių viešųjų bibliotekų. Mums šiame projekte teko atsakinga projekto vadovo ir koordinatoriaus pareiga.

Projekto metu ne tik įrengti šeimos skaitmeninių veiklų centrai keturių Lietuvos ir Latvijos savivaldybių bibliotekose, įsigyta visa moderniausia įranga, skaitmeninis edukacinis turinys, apmokyti specialistai, bet ir sukurta mokymo programa bei jos metodika, kuri jau ištisus metus sėkmingai vykdoma. Vaikai, jaunimas, suaugę žmonės, šeimos mokosi 3D modeliavimo ir programavimo, robotikos, susipažįsta su virtualios realybės, Kinect, kitomis interaktyviomis edukacinėmis priemonėmis, įsijungia į būrelių ir edukacinių užsiėmimų veiklas. Per pirmuosius metus juose dalyvavo per 3000 žmonių. Visi norintieji ir toliau gali įsijungti į pažintines centro programas, o vėliau rinktis ir toliau gilinti žinias juos labiausiai sudominusioje technologijų srityje.

Mūsų bibliotekos bendruomenė didžiuojasi pasiekimais ir apdovanojimu, kurį gauti pavyksta nedažnam. Šiais metais tokiu prizu įvertintos tik 3 bibliotekos – be mūsų jį dar gavo kolegos iš  Slovėnijos ir Kazachstano. Utenos bibliotekai jis bus įteiktas vasario 7 dieną įvyksiančiame apdovanojimo renginyje.

Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos informacija